Skip to main content

 

Wat is de GSA Onderwijsstandaard?

Elke school moet een fijne en veilige plek zijn voor iedereen, ongeacht wie je bent of op wie je verliefd wordt. Dit staat beschreven in de kerndoelen voor het onderwijs, en in de wet, en het is natuurlijk ook super logisch! Maar: hoe doe je dat nu precies? En hoe weet je of je school hier voldoende aan doet? Hiervoor is er de GSA Onderwijsstandaard.

Om een fijne en veilige plek te zijn voor iedereen, moet elke school aan de volgende drie principes voldoen:

  1. Op school leert iedereen respectvol om te gaan met seksuele, gender en sekse diversiteit
  2. Op school worden lhbti-leerlingen en -studenten waar nodig ondersteund
  3. Op school is de zorg en aandacht voor lhbti-leerlingen en -studenten vastgelegd in het schoolbeleid en het veiligheidsplan

Samen vormen deze drie principes wat we noemen de “niet-onderhandelbare sociale norm met betrekking tot seksuele, gender en sekse diversiteit.” Dat is een hele mond vol, maar het betekent simpelweg dat alle scholen hieraan moeten voldoen, punt uit.

Je kan toch niet gaan onderhandelen over de veiligheid van leerlingen en studenten?

Samen vormen deze drie principes de "niet-onderhandelbare sociale norm met betrekking tot seksuele, gender en sekse diversiteit"

In de GSA Onderwijsstandaard zijn de drie basisprincipes (goede kennisoverdracht, goede steun en goed beleid) uitgewerkt in een checklist. Docenten en schoolleidingen kunnen aan de hand van deze checklist bepalen wat ze allemaal kunnen doen om van hun school een fijne en veilige plek te maken. Waarschijnlijk gebeurt er al veel, maar misschien kunnen er nog dingen beter? Daarmee helpt de GSA Onderwijsstandaard.

Je vindt de volledige checklist hier.

Het laatste woord is uiteraard aan leerlingen en studenten. Door middel van de GSA Onderwijsstandaard bepalen zij of de school voldoende doet, of dat er nog dingen verbeterd kunnen worden. En niet onbelangrijk: hoe dit dan precies zou moeten. Zo helpen leerlingen en studenten mee om van hun school een nog toffere plek te maken!

Jaarlijks maakt het GSA Netwerk op feestelijke wijze de resultaten van de GSA Onderwijsstandaard bekend

De resultaten van de GSA Onderwijsstandaard worden jaarlijks bekend gemaakt. Deze scholen zetten we natuurlijk goed in het zonnetje! Zorg jij ervoor dat jouw school hoog scoort?

Ga snel aan de slag: kies hieronder wie je bent ↓

leerling
voor leerlingen & gsa's
docent
voor docenten & scholen
ouder
voor ouders & verzorgers