Skip to main content

Voor leerlingen en GSA’s

login

Elke school moet een fijne en veilige plek zijn voor iedereen, ongeacht wie je bent en op wie je verliefd wordt. Dit staat beschreven in de kerndoelen voor het onderwijs, en in de wet, en het is natuurlijk ook super logisch! Maar: hoe doe je dat nu precies? En hoe weet je of je school hier voldoende aan doet? Hiervoor is er de GSA Onderwijsstandaard.

De GSA aan zet

De GSA Onderwijsstandaard is in feite één grote checklist die je helpt te bepalen of jouw school wel voldoende doet om ervoor te zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn, of dat er nog verbeteringen mogelijk zijn. De onderwerpen die aan bod komen in de GSA Onderwijsstandaard, zijn onder te verdelen in ‘kennisoverdracht’, ‘steun’ en ‘beleid’. Pas als alles op al deze drie vlakken op orde is, voldoet je school aan de GSA Onderwijsstandaard.

Centraal in de GSA Onderwijsstandaard staat de GSA. Immers, jullie weten natuurlijk het beste hoe het er op school aan toe gaat: wordt er wel voldoende aandacht besteed aan seksuele diversiteit? Weten de leerkrachten wel wat gender precies is? En zijn er wel voldoende voorzieningen voor mensen die zich niet in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’ thuisvoelen? Daarom  is het beoordelen van je school een belangrijke 4e bouwsteen van de GSA, naast informeren, steun bieden en actievoeren.

Waar begin je?

Je kan als GSA op elk moment je school beoordelen: je logt gewoon in, en je vinkt één-voor-één die punten af, die op jouw school op orde zijn. Voor de punten die nog niet helemaal oké zijn, hebben we advies geformuleerd: hiermee kan je naar je GSA-docent stappen, of misschien wel naar je schoolleiding.

Hoe eerder je begint, hoe eerder je ook zult weten welke dingen jouw school nog moet doen, om het volgende level op te behalen. Want als je Level 1 hebt bereikt, wil je natuurlijk door naar Level 2, en dan naar Level 3!

Elk jaar reikt het GSA Netwerk een prijs uit aan die scholen die aan de norm voldoen. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd, bij voorkeur al zo rond Paarse Vrijdag, een goed plan hebt, zodat je school op tijd het volgende level haalt!

TIP: bepaal tijdens een meeting van de GSA wie de GSA Onderwijsstandaard uitvoert. Dit kan met een klein groepje, of juist met z’n allen! Zorg ervoor dat het werkbaar is, en dat je bij voorkeur mensen uit alle leerjaren hebt. Het kan heel handig zijn om je GSA-docent te vragen te helpen bij de evaluatie.

Ga gelijk aan de slag door hieronder je school op te zoeken ↓