Skip to main content

Enkele begrippen uitgelegd

We gebruiken op deze website een heleboel begrippen. Misschien ken je ze niet allemaal. Dat is helemaal niet erg: hieronder hebben we enkele van de meest gebruikte begrippen kort uitgelegd.

Lhbti staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender en Interseks. Vaak wordt er ook nog een Q en een + aan toegevoegd, deze staan voor Queer en alle andere variaties die niet heteroseksueel en/of cisgender zijn en/of geslachtskenmerken hebben die binnen de gebruikelijke definities van ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ vallen. Tegenwoordig gebruiken we ook vaak de afkorting sogiesk, dit staat voor Seksuele Oriëntatie, Gender Identiteit en Expressie, en Sekse Kenmerken. Wat dit allemaal is, lees je hieronder.

Sekse gaat over geslachtskenmerken. Beleef jij die als mannelijk of vrouwelijk, of is het niet zo duidelijk te zeggen of je sekse het een of het ander is? In dat laatste geval zou het kunnen zijn dat je een intersekse lijf hebt. Een intersekse lijf is gewoon een variatie op lijven die mannelijk of vrouwelijk worden genoemd. Het betekent dat je lichaam net even anders in elkaar zit dan dat van de meeste mensen. Meestal is het aan de buitenkant niet te zien.

Gender identiteit is welk geslacht je bij jezelf vindt passen. Dat is wat je bent. Bij de meeste mensen klopt het geslacht dat ze bij ze geboorte kregen met wat ze zelf vinden dat past. Dat noem je cisgender. Maar wanneer jouw geslacht niet is wat bij je geboorte gedacht werd dat het was, dan noem je dat transgender. Vind je de hokjes ‘man’ en vrouw’ niet op jou van toepassing, of allebei in ongeveer gelijke mate, dan kun je dat non-binair noemen.

Gender expressie is hoe je je gedraagt, kleedt en beweegt. Niet iedereen kan, of wil, voldoen aan de verwachtingen van anderen. Hebben mensen moeite je in het hokje ‘man’ of hokje ‘vrouw’ te plaatsen, dan zegt dit vaak meer iets over hen, dan over jou. Uiteindelijk bepaal jij natuurlijk zelf hoe je je aan de wereld presenteert. Als mensen daar moeite mee hebben dan is dat hún probleem.

Gender is dan de optelsom van sekse, gender identiteit en gender expressie. Hieronder laat de Astronaut zien hoe dat werkt:

Seksuele oriëntatie gaat over de gender(s) waar je op valt. Het zegt dus helemaal niets over jouw eigen gender. Hetero-mannen vallen op vrouwen, hetero-vrouwen vallen op mannen. Homo-mannen vallen op mannen en lesbische vrouwen op vrouwen. Biseksuele mensen vallen op meer dan één geslacht en voor panseksuele mensen maakt het geslacht van de ander niet uit.